uit de ruif van iemand of iets mee-eten


uit de ruif van iemand of iets mee-eten 1.0

financieel van iets of iemand profiteren, soms door zich erbij aan te sluiten of ermee samen te werken

Algemene voorbeelden


Om gespaard te blijven door de plunderaars [...] kozen de textielfabrikanten altijd de kant van de sterkste [...]. Om hun werkkrachten te kunnen behouden, hun fabrieken draaiende te houden, heulden ze met de bezettende machten en leverden hun handelswaar, van legerkleding en uniformen, dekens en tenten voor het front, tot zeildoek en parachutes. In ruil daarvoor aten de textielbaronnen mee uit de ruif van de bezetter en wisten zich gesteund door geüniformeerde en gewapende macht.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

Hoewel de sociale reconversie op het terrein een succes was - het ging vooral over opleiding en herscholing van de ex-mijnwerkers - ging ze ten onder in politiek gekrakeel. De Limburgse politieke partijen en belangengroepen zagen hier de mogelijkheid om allerlei partijsatellieten te laten mee-eten uit de subsidieruif.

De Standaard,

De aanvragen tot erkenning als Vlaamse sportfederatie worden ieder jaar in september behandeld door de Vlaamse Hoge Raad voor de Sport. Het betekent dat de voetbalbond best nog voor de zomer alle formaliteiten in orde brengt, wil hij vanaf 1997 mee-eten uit de Bloso-ruif.

De Standaard,

V. moest terechtstaan wegens heling, of zoals de Officier van Justitie mr. S. Tempel het uitdrukte: 'Meneer heeft uit de ruif meegegeten.'

Meppeler Courant,

"Een greencard-achtig systeem." Is dat ook uw oplossing voor de groeiende groep illegalen in Nederland? "Dat moet wat mij betreft nog verder bestudeerd worden. Maar er zijn mensen die inderdaad zeggen dat dit een mogelijkheid is om het probleem van de illegaliteit in Nederland te bestrijden. Je creëert dan een titel waardoor illegalen legaal kunnen worden zonder dat ze meteen uit de ruif van de verzorgingsstaat mogen mee-eten.

NRC,